Cybersikkerhet - trusler mot Norge

3 apr 2019 14:00 15:00 NOR

Øyvind Ytrehus (UiB) og Karsten Friis (NUPI) i samtale med Åse Gilje Østensen (Sjøkrigsskolen).

Dette arrangementet er dessverre utsatt. Vi håper likevel å få det til - vi må bare finne en ny dato og muligens nye paneldeltakere. Vi gleder oss til å se dere i salen ved en framtidig dato. Følg arrangementet Facebook så får dere varsel.


 

Vi hører stadig om trusselen fra utenlandske selskaper, stater og organisasjoner som enten utfører angrep mot stater eller viser at de har kapasitet til det. Hvor reell og farlig er denne trusselen i Norge? Er det noe Norge kan gjøre for å beskytte seg, og i så fall hva? Og ikke minst, hvordan ser slike angrep ut? Er det snakk om fysiske inngrep på kabler og infrastruktur, eller skjer alt gjennom dataen? Den økende digitaliseringen og nylige hendelser som angrepet på Hydro og PSTs vurdering av Huawei gjør dette til aktuelle og viktige spørsmål. 

For å besvare disse spørsmålene kommer sjefsforsker Øyvind Ytrehus fra Simula UiB. Han er også professor ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Bergen. Karsten Friis stiller fra Norsk Utenrikspolitisk Institutt hvor han er seniorrådgiver og han leder forskningsgruppen for sikkerhet og ansvar. Åse Gilje Østensen fra Sjøkrigsskolen modererer samtalen.

Vi ønsker alle hjertelig velkommen. Det blir servert sambosa, kaffe og te.

 


 

Dr. Karsten Friis leder Forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar ved NUPI. Han har PhD fra Groningen universitet og MSc fra London School of Economics. Han har tidligere jobbet i Forsvaret og for OSSE på Balkan. Hans faglige fokus er primært på sikkerhets- og forsvarspolitikk og på cybersikkerhet

Øyvind Ytrehus har doktorgrad i informatikk fra UiB fra 1989, og har vært professor ved Institutt for informatikk siden 1993. Hans forskning ligger hovedsakelig innenfor feltene informasjonsteori, kodeteori og kryptologi. Siden 2016 har han vært sjefsforsker i Simula UiB AS, et forskningssenter som eies av Simula Research Lab og UiB, og som er opprettet for å drive forskning og utdanne spesialister i kryptografi og informasjonsteori.

Åse Gilje Østensen er utdannet ved UiB og tok PhD-graden i sammenliknende politikk i 2013. Hun jobber til daglig som prosjektkoordinator og forsker på Sjøkrigsskolen. Østensen har tidligere spesialisert seg på kommersielle aktører i skjæringspunktet mellom det sivile og det militære domenet og jobber nå med prosjekter som omhandler totalforsvaret, norsk militærmakt til sjøs og private russiske militære selskap.